הקטע הבא מכיל הסבר גיאוגרפי קצר, שיש בו כדי לתרום רבות להבנה של מה שתראו במהלך הטיול בקוסטה ריקה, בעיקר בתחום עולמות החי והצומח.
לא רבים מודעים לעובדה, כי היבשת הקרויה 'אמריקה', מורכבת למעשה משתי יבשות שונות, שהיו מנותקות אחת מרעותה עד לא מזמן. במהלך ההיסטוריה של כדור הארץ, נפרדה יבשת העל לשתי יבשות שונות, ואלה נעו וממשיכות לנוע עד עצם היום הזה בקצב איטי ביותר.
לפני כ- 15 מיליון שנה הופיעה בים, ממערב ליבשות אמריקה, קבוצת איים געשיים. איים אלה נעו מזרחה, לכיוון המעבר בין החלק הצפוני של יבשת אמריקה לחלק הדרומי, עד שלפני 2-3 מיליון שנה "נתקעו" ברווח זה, ויצרו גשר יבשתי בין צפון אמריקה לדרומה.
חיבור פיסי זה בין שני חלקי היבשת היה משמעותי עד מאוד בהשפעתו על עולם הטבע, שכן בעלי חיים וצמחים החלו להתפשט למקומות שקודם לכן היו עבורם "מחוץ לתחום". אחד הראשונים ש'רחרח' את דרכו דרומה היה החוטמן, דודנו של הדביבון, המוכר לנו יותר. כמוהו הגיעו מאמריקה גם האייל, הסנאי, היגואר, הבואש, הטפיר, והקינקג'ו. במקביל חלה הגירה גם בכיוון ההפוך: מדרום אמריקה נעו צפונה קופים, דובי נמלים, ארמדילים, נמלים שונות ואופוסום. אלה כמובן רק דוגמאות מעטות לרשימה עצומה של בעלי חיים וצמחים, שחדרו כל אחד בקצב התקדמות שונה, ממולדתם, ליבשה החדשה. כך ניתן למצוא כיום בעלי חיים שמוצאם בדרום אמריקה, משוטטים בארצות הברית או בקנדה, וכן בצפון אמריקאים שגבול תפוצתם הדרומי הלך והרחיק לתוככי דרום היבשת.
כמובן שחיבור יבשתי כזה אינו מבטיח את קיומם של כל המינים בשני חלקי היבשת. ישנם פרמטרים טבעיים שונים המשפיעים על התהליך, כמו גודל האורגניזם, דרך הרבייה שלו, האקלים וההתאמה של גופו לתנאי סביבה, ועוד. ברור כי קצב התפשטותו של היגואר אינו דומה לקצב ההתפשטות של נמלים, לדוגמא.
אחד הדברים המרתקים המתרחש בעקבות החיבור היבשתי, הוא תהליך הנקרא בלעז דיפרנסיאציה, או בעברית התמיינות. הכוונה לכך, שבתקופה יחסית קצרה ניתן לעקוב אחרי התמיינות של מין בעל חיים מסויים לכמה מינים שונים, שלהם מאפיינים פיסיולוגים שונים, שהם תוצר של תהליך ההתאמה לתנאי הסביבה.
חשוב להזכיר כי האקלים במרכז אמריקה לא דמה לזה של היום, ובית הגידול הנפוץ ביותר היה ערבות עשב רחבות ידיים. אם זאת, כשהסתיימה ת תקופת הקרח נעשה האקלים לח וחם יותר וערבות העשב הפכו בהדרגה ליערות גשם טרופיים. יציבות האקלים לאורך מיליוני שנים, יחד עם שילוב ממלכות החי והצומח מצפון היבשת ומדרומה, הפך את מרכז אמריקה לאחת מממלכות החי העשירות בתבל.